Česta pitanja

Pitanje: Šta mi je potrebno od opreme za tango?
Odgovor: U početku, ništa posebno. Udobna obuća, sa đonom koji se malo više kliza i ne lepi se za pod. Kasnije, preporučujemo cipele za tango. Treba da dođete uredno odeveni i čisti.

Pitanje: Koliko traje kurs tanga?
Odgovor: Kursevi su koncipirani kao početni, srednji i viši ili napredni. U proseku, jedan kurs traje oko tri meseca.

Pitanje: Koliko mi treba vremena da naučim da igram tango?
Odgovor: Postavićemo pitanje umesto odgovora – koliko vam treba vremena da naučite španski, engleski, nemački ili neki drugi jezik? Zavisi od vas samih, pre svega koliko ulažete truda u učenje. Nekome treba više vremena, nekome manje, da bi došli do nekog nivoa. Posle par meseci ćete znati da igrate određeni broj figura i koraka. Posle par godina ćete znati mnogo više, ali ćete i više uživati u osnovnim figurama.

Pitanje: Imam iskustva u drugim plesovima, da li mi to pomaže u učenju tanga?
Odgovor: Da, naravno. Može da pomogne, ali zavisi i od vas, koliko vam vremena treba da se prilagodite na drugačije pokrete. Bez obzira da li ste igrali klasičan balet, džez balet, latino ili standardne plesove, tango je specifičan i razlikuje se. Treba vam vreme da se prilagodite, ali smo primetili da brže napredujete od nekoga ko nije igrao ranije.

Pitanje: Na koji način radite u školi?
Odgovor: Časovi u školi se sastoje od vežbi, u paru i pojedinačno. Vežbaju se figure, tehnika, muzikalnost. Akcenat je na kvalitetu, ne na kvantitetu. Radi se u grupama, a možete tražiti i individualne časove. Cenimo ako vežbate i volimo da vidimo vaš napredak.

Pitanje: Sa koliko godina mogu da se upišem u školu tanga?
Odgovor: Tango je lep, ali ne zaboravite njegovo poreklo. Negde ga uče i deca, ali je to prilagođeno uzrastu. Po nama je donja granica srednja škola, 16-17 godina. Gornja granica ne postoji.

Pitanje: Da li mogu da igram tango van škole?
Odgovor: Naravno, zato ga i učite! Skoro svako veče možete naći mesto na kome se igra tango i preporučujemo da odlazite na takva mesta. “Milonga” je naziv za mesto na kome se igra tango, to je plesno veče na kome se pušta tango muzika i igra tango.

Pitanje: Kada naučim da igram, idem samo na Milonge?
Odgovor: Opet odgovaramo pitanjem – ako ste učili neki jezik, ali ga ne pričate često, šta se dešava? Slično je sa tangom. Na milongi igrate, ali neke stvari zaboravljate. Dobro je uporedo ići u školu tanga i obnavljati ili učiti nove stvari.

Pitanje: Video sam drugačiji tango nego što vi igrate. Brži je i ima oštre pokrete?
Odgovor: Da, postoji tango koji se igra kao jedan od pet standardnih plesova (engleski valcer, bečki valcer, slowfox, quickstep i tango). On ima tačno definisane pokrete i figure, ima karakteristične pokrete sa zabacivanjem glave i tela i muzika se razlikuje. Poreklo vodi od tanga koji mi podučavamo, ali je modifikovan. Ono što podučavamo je tango u izvornom obliku.

Pitanje: Video sam u filmu “Miris žene” kako Al Paćino igra tango. Da li je to dobro?
Odgovor: I da i ne! Efekat je postignut, ali se stvorila lažna predstava kako tango treba da izgleda. Tako se ne igra tango, to je za film i nekoga ko ne zna kako se igra. Pogledajte film “The Tango Lesson” od Sally Potter, videćete razliku u igranju.

Pitanje: Kakve cipele su za tango?
Odgovor: Postoje cipele koje se prave posebno za tango. Za devojke, izgledaju slično kao cipele za latino plesove, ali je đon različit. Imaju visoku štiklu, 7-8 cm, ali se u njima lakše igra. Takođe, jako su lepe, ima raznih modela.
Za muškarce, slične su za standardne i latino plesove. Visina štikle varira od 1-4 cm, u raznim bojama i modelima.

shoes

Pitanje: Da li postoje neka pravila ponašanja na času ili Milongi?
Odgovor: Naravno.  Postoji više pravila vezana za ples, ali ćemo pomenuti samo ona vezana za ponašanje i oblačenje u društvu. Tango je džentlmenski ples. Muškarci moraju da budu kulturni, i da se tako ophode prema devojkama. Moraju da budu lepo obučeni, uvek čisti i uredni, baz jakih parfema ili nečega što bi moglo da smeta devojkama dok igraju. Nije kulturno dolaziti u kratkim pantalonama ili bermudama.

Pitanje: Da li ću biti popularan među devojkama ako naučim da igram tango?
Odgovor: Ako ste do sada bili popularni, bićete i dalje…